Αρχή λειτουργίας

Τι είναι η βιομεμβράνη (Biofilm);

Εάν υπάρχει υγρή επιφάνεια, υπάρχει βιομεμβράνη (biofilm). Αυτό μπορεί να είναι σε κύτους πλοίων, σωλήνες εναλλάκτη θερμότητας, αγωγούς, γραμμές πόσης, δεξαμενές, τζακούζι, κλπ.

Το πρόβλημα

Η βιομεμβράνη είναι η αιτία πολλών προβλημάτων ρύπανσης. Παγιδευμένοι μέσα στην βιομεμβράνη είναι μικροοργανισμοί που είναι πολύ ανθεκτικοί στις τυπικές διαδικασίες χηχικής απολύμανσης, επειδή στην πραγματικότητα, η βιομεμβράνη προστατεύει τους μικροοργανισμούς.

Τα προβλήματα ρύπανσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • προσκόλληση οστρακοειδή και φυκιών (στρειδώνα)
  • η συσσώρευση αλάτων, σκουριάς, κιμωλίας
  • ανάπτυξη μονοκυτταρικού βακτηρίου
  • φράξη φίλτρων, σωληνώσεων,…

Η λύση

Οι συμβατικές μέθοδοι μικροβιακού ελέγχου έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, επομένως ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της βιομεμβράνης είναι ο προληπτικός. Μην αφήσετε την βιομεμβράνη να αναπτυχθεί Αυτό ακριβώς κάνει το Harsonic®.

Με τη χρήση υπερήχων και σε συνδυασμό με την αποκλειστική τεχνολογία HS, αποτρέπεται ο σχηματισμός βιομεμβράνης με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Πώς λειτουργεί το Harsonic ®;

Οι ήχοι προκαλούνται από δονήσεις που δημιουργούν κύματα και αυτα διαδίδονται μέσω ενός “μέσου”. Αυτό το “μέσο” μπορεί να είναι ο αέρας, αλλά ο ήχος στην πραγματικότητα ταξιδεύει καλύτερα μέσα από υγρά και στερεά. Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ανιχνεύσει ήχο σε συχνότητες μεταξύ 20 και 20.000 Hertz, δηλαδή ο αριθμός των δονήσεων ανά δευτερόλεπτο. Ο ήχος σε συχνότητα άνω των 20 kHz δεν ακούγεται από τον άνθρωπο και είναι γνωστός ως «υπερήχος».

Ο μορφοτροπέας (πομπός) είναι το κύριο μέρος της συσκευής υπερήχων. Ο μορφοτροπέας παράγει τα ηχητικά κύματα και επίσης λαμβάνει τις ηχώ. Είναι, θα λέγαμε, το στόμα και τα αυτιά της συσκευής υπερήχων. Ο μορφοτροπέας παράγει και λαμβάνει ηχητικά κύματα χρησιμοποιώντας μια αρχή που ονομάζεται πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Στον μορφοτροπέα, υπάρχουν ένας ή περισσότεροι κρύσταλλοι χαλαζία που ονομάζονται πιεζοηλεκτρικοί κρύσταλλοι. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτούς τους κρυστάλλους, αλλάζουν σχήμα γρήγορα. Οι γρήγορες αλλαγές σχήματος ή οι δονήσεις των κρυστάλλων παράγουν ηχητικά κύματα που ταξιδεύουν προς τα έξω. Αντίθετα, όταν τα κύματα ήχου ή πίεσης χτυπούν τους κρυστάλλους, εκπέμπουν ηλεκτρικά ρεύματα. Επομένως, οι ίδιοι κρύσταλλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή και λήψη ηχητικών κυμάτων.

Η συχνότητα των εκπεμπόμενων ηχητικών κυμάτων καθορίζει πόσο βαθιά διεισδύουν τα ηχητικά κύματα.

Κάθε οργανισμός έχει μια συγκεκριμένη δική του συχνότητα. Οι μικροοργανισμοί και τα βακτήρια που μεταδίδονται στο νερό προσκολλώνται και πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας ένα στρώμα βιολογικής μεμβράνης «γλίτσα». Τα κύτταρα φυκιών προσκολλώνται επίσης με τον ίδιο τρόπο. Η βιομεμβράνη παρέχει μια κατάλληλη επιφάνεια για προσκόλληση.

Χάρη στο Harsonic®, δεν θα υπάρχει πλέον βιομεμβράνη Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη εμποδίζεται καθώς οι κυτταρικές δομές των φυκών και των μικροοργανισμών στοχεύονται απο τους υπερήχους και δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Οι υπέρηχοι είναι εντελώς ακίνδυνοι. Επειδή δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, δεν υπάρχουν καθόλου παρενέργειες. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται καθημερινά για την παρακολούθηση των εγκύων και των εμβρύων τους